İçerik pazarlaması adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz, SEO ile de doğrudan bağlantısı bulunan konulardan bir tanesi. Durum böyle olunca da, bu yazımda sizlerle içerik üretirken nasıl SEO’nun avantajlarından en iyi şekilde yararlanabileceğiniz hakkında ipuçları veriyor olacağım.
SEO için uyumlu içerik üretmek aslında gerçek anlamda kullanıcıların beklentilerini karşılayan içerikler üretmektir. Konuyu biraz daha açacak olursam eğer; yapacağınız anahtar kelimeleri araştırmaları sayesinde, insanların sizin yazmak istediğiniz konu hakkında hangi bilgilere ihtiyacı olduğunu bilirsiniz. Bu sayede hem SEO tarafını güçlendirir, hem de değerli içerik üretirsiniz.
Bir örnek anahtar kelime üzerinden devam edebiliriz. Zor üretilecek bir içerik olması adına içerik yazacağımız anahtar kelimenin “buzdolabı” olduğunu varsayabiliriz. Eğer sadece bu anahtar kelime özelinde bağlı kalırsak üreteceğimiz içerik 3 – 4 satırı geçmeyecektir. Ama burada kullanıcının buzdolabı etiketleri hakkında bilgi almak istediğinin yada inox özelliğinin hakkında bilgi sahibi olmak istediğinin farkında olursak, yazıyı binlerce satır olacak şekilde detaylandırabiliriz. Eğer bu ikinci aşamayı gerçekleştirebiliyorsak hem SEO için en iyisini, hem de kullanıcı için en faydalısını üretmişiz demektir.
Şimdi biraz teknik konulardan ilerleyerek bu anahtar kelime araştırmalarını nasıl yapacağınızı anlatmaya çalışacağız.
1.Google Trends
Google Trends sayesinde sorguladığınız anahtar kelime için trendlere göz atabilir, üreteceğiniz içerik geçireceğiniz kelimeler ve konular hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
İlk görsele baktığım zaman son zamanlarda buzdolabı konusunda trendlerin artış gösterdiğini gözlemleyebiliyorum. Hemen sonrasında ise insanların bu konuda neler sorguladığını gözlemleme şansı elde edebiliyorum.
Google Trends’e ulaşabilmek için https://trends.google.com.tr/trends/explore adresini kullanabilirsiniz.
2.Keywordtool.io
Hemen sonrasında farklı bir tool olan keywordtool ile de kelime önerileri ve bu anahtar kelime özelinde insanların aradığı sorulara ait verileri alabilirsiniz.
Keywordtool.io’ya erişebilmek için de, https://keywordtool.io/ linkini kullanabilirsiniz.
3. Topics SEO Monitor
Diğer bahsettiğimiz araçlara göre Topics sizi biraz daha heyecanlandırabilir diye düşünüyorum. Çünkü topics sayesinde sezonsallık ve hangi anahtar kelimeyi insanların ne kadar aradığı gibi veriler görebileceksiniz.
Bu sayede hangi anahtar kelimeyi içeriğinizde geçirdiğinizde, ne kadarlık bir değer taşıyacağını da gözlemleme imkanı elde edebilirsiniz.
Topics için de, https://topics.seomonitor.com/ bu linki kullanabilirsiniz.
4. Google Önerileri & Arama Parametreleri
Google’da yapacağınız anahtar kelime sorgusunda gelen öneriler de, oluşturacağınız içerik için saniyeler içerisinde fikir verecektir.
Ayrıca Google’ın daha detaylı aramalar yapabilmeniz için sunmuş olduğu arama parametreleri bulunmaktadır. Bu parametreler sayesinde de, belirlediğiniz anahtar kelimeler hakkında detaylı içerikler tespit ederek inceleme şansı elde edebilirsiniz.
Arama parametreleri için de https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=tr burayı kullanabilirsiniz.
5. Adwords Keyword Planner
Bu bahsettiklerimin dışında birde Keyword Planner üzerinden belli anahtar kelime özelinde öneriler tespit edebilir, yada sorgulamak istediğiniz kelimelerin aylık ne kadar arandığını görebilirsiniz.
Örnek olarak aşağıdaki görselde aylık 1000 kişinin “buzdolabı nasıl temizlenir?” araması yaptığını artık biliyoruz.
Keyword planner için de https://adwords.google.com/home/tools/keyword-planner/ bu linki kullanabilirsiniz.
Başka bir yazıda görüşmek üzere..